2641091414 6973351714 Σπολάιτα, Αγρίνιο themiskaranikas1@gmail.com
hero image

 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


Το ελληνικό ελαιόλαδο άξια έχει κερδίσει τη φήμη του πιο φυσικού και πλούσιου σε γεύση και άρωμα ελαιολάδου καθώς και από τη συνεισφορά του ως βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής. Οι αιωνόβιες ελιές είναι βαθιά ριζωμένες στην ελληνική γη και το λάδι που παράγουν συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου. Αναμφισβήτητα, αυτά τα ιερά δέντρα βρήκαν στην Ελλάδα το αγαπημένο τους μέρος και τους πιο αφοσιωμένους καλλιεργητές. Το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί πραγματικά ένα απόσταγμα σοφίας κι αγάπης. Για 4000 χρόνια η καλλιέργεια ελαιόδεντρων συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και στις πολιτιστικές συνήθειες.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η ελιά ήταν το πρώτο δέντρο που φύτρωσε στην Ελλάδα. Όταν ο Ποσειδώνας αναμετριόταν με την Αθηνά για το ποιος θα κερδίσει την κηδεμονία της Αθήνας, ο πρώτος προσέφερε ως δώρο θαλασσινό νερό και η δεύτερη φύτεψε μια ελιά πάνω σε ένα βράχο. Ο Κέκροπας, ο βασιλιάς της Αθήνας, που κλήθηκε από το Δία να πει τη γνώμη του, αναγνώρισε στην ελιά την αιώνια υπόσχεση για δόξα κι ευτυχία. Η Αθήνα πήρε το όνομα της από την κόρη του Δία και η ελιά έγινε σύμβολο ειρήνης και ευημερίας. Αργότερα, το στεφάνι της ελιάς (κότινος) δινόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως βραβείο στους νικητές.

Η ελιά είναι:

  • Έμβλημα της ειρήνης και της νίκης
  • Πηγή υγείας και μακροζωίας
  • Παρουσία θεϊκής προστασίας
  • Σύμβολο αισιοδοξίας και πίστης
  • Ιερό δώρο της έμπνευσης και της δημιουργίας

Στις μέρες μας υπάρχουν περισσότερα από 120 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Ελλάδα που παράγουν 150 – 200 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου και χιλιάδες τόνους ελιές όλων των ειδών.